Er was eens een huisschilder die besloot duurzaam te gaan

Er was eens een huisschilder. Hij werkte met vervuilende en giftige stoffen. Dit om hout en andere materialen te beschermen tegen de invloeden van de natuur. Doordat deze schilder thuis veel bezig was met gezond zijn, eerlijk bankieren en biologisch eten begon hij zich af te vragen of het met zijn werk zo wel verder kon?

Het antwoord voor deze schilder was nee, zo kan het niet verder. Deze schilder was ik.

Na een klein jaar zoeken, bellen en testen besloot ik een eigen bedrijf op te zetten waar alleen nog maar met minder vervuilende en niet giftige verven en randproducten gewerkt zou worden. Beter voor de klant en beter voor de schilder zelf. Het streven werd een duurzaam schildersbedrijf.

Wat is dan een duurzaam schildersbedrijf?
Een echt duurzaam schildersbedrijf bestaat niet. Naar alle waarschijnlijkheid is niet schilderen voor het milieu een betere optie. Maar zo ver zijn we nog niet. Er is veel vraag naar schilderwerk en men weet niet beter of er een voordeur moet mooi glanzend strak geschilderd zijn.
Aangezien schilderen een mooi, oud ambacht is en ik het met veel plezier en kunde uitvoer begon ik een bedrijf wat het milieu zo min mogelijk zou belasten.

Reguliere verfsoorten?
Verf op terpentinebasis viel meteen af. Deze is geproduceerd uit aardolie (niet herwinbaar) en heeft 300 ml per 1000 ml gevaarlijk en milieubelastend oplosmiddel in zich.
Verf op waterbasis dan? Dat is toch milieuvriendelijk? Nee! Ook deze is gemaakt van aardolie en bevat een kleine hoeveelheid oplosmiddel. Tevens belast deze het oppervlaktewater enorm als in het riool komt. En deze verf veroorzaakt bij veel collega’s eczeem. De meest gebruikte, reguliere verfsoorten vielen dus af!

Wat dan?
De verven welke mijns inziens het dichts bij de natuur staan zijn de verven gebaseerd op basis natuurlijke bindmiddelen. Dit zijn nu nog voornamelijk lijnolieproducten, maar andere bio-based verven komen er aan. Deze verven zijn gemaakt uit herwinbare natuurproducten zoals vlas, zetmeel en soja. Bevatten weinig of geen oplosmiddel. Ze ruiken aangenaam of ruiken helemaal niet, zijn niets duurder en er is kwalitatief hoogwaardig schilderwerk mee uit te voeren.
Natuurlijk zitten er minpunten aan deze verven (zoals droging of vergeling). Leer hiermee omgaan en je wil echt niet meer terug naar de chemische wereld.

Met dit blog wil ik iedereen er op wijzen dat je misschien even verder moet kijken dan de locale bouwmarkt met de reguliere verfsoorten. Het is niet moeilijk om mooie, veilige en natuurlijke verven te vinden.
Voor nieuws op duurzaam schilder gebied volg je de duurzame schilders op www.schildersvannu.nl of op Facebook.

Richard Hoogstraten
Blauw Vlas | Duurzaam schilderwerk en advies

 

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *