Help het gat tussen aankoop en afdank-gedrag te dichten

Gastblog: SHOP&DROP

Duurzaamheid is hot topic en ook recycling is een veel besproken onderwerp. Iedereen lijkt zich er van bewust dat het scheiden van afval belangrijk is voor het behoud van Moeder Aarde. Sites als Zusténebol helpen je een weg te vinden in de groene jungle van de duurzaamheid. Maar hoewel duurzaamheid en afval beiden op elke straathoek te vinden zijn, lijken ze elkaar moeilijk te kunnen vinden. Waarom zit daar zo’n gat tussen?

We geven je wat cijfers op een rij: In Nederland wordt per jaar gemiddeld voor 20 miljard euro aan nieuwe kleding gekocht. We gooien met z’n allen jaarlijks ongeveer 235 miljoen kilo textiel weg, waarvan slechts 34% gescheiden wordt ingeleverd. Er zit dus een gigantisch verschil tussen de hoeveelheid aangekocht en afgedankt textiel. Maar textiel is daarin niet enig in zijn soort.

Uit berekeningen van Milieu Centraal blijkt dat in theorie tot 81% van het huishoudelijk afval (zowel afvalproducten als afgedankte spullen) te recyclen is, mits gescheiden ingeleverd. Toch wordt, met name in de grote steden, nog steeds weinig afval gescheiden. Volgens Rijkswaterstaat werd in 2012 in onze hoofdstad slechts 12% van al het huishoudelijk afval gescheiden ingeleverd (in 2014 was dit overigens al 20%). Maar de duurzame wind begint in ons land te waaien: Landelijk worden steeds meer afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) ingeleverd, onder andere door initiatieven als de E-waste race. Er ontstaan ook steeds meer initiatieven die jouw oude textiel een tweede leven willen geven. En, of het nou met de moestuintjeshype te maken heeft of niet, steeds meer mensen scheiden hun GFT-afval.

Hoewel mensen steeds vaker bewuste keuzes maken, zoals bijvoorbeeld voor fairtrade kleding, groene energie en biologisch eten, is het aankoopgedrag nog niet altijd in lijn met het afdank-gedrag. Hier lijkt ook het eerder geconstateerde gat tussen duurzaamheid en afval vandaan te komen: bij de aankoop van nieuwe producten zijn mensen steeds bewuster, terwijl het afdanken van afval minder weloverwogen gebeurt. We moeten dus proberen het gat tussen aankoop en afdank-gedrag te dichten. Nooit meer kleren kopen lijkt op dit moment (nog) geen optie, met zestien miljoen naar die éne verpakkingsvrije winkel in Nederland of helemaal geen afval meer produceren evenmin. Maar wij denken graag positief. Wat is er wél mogelijk?

De meeste mensen komen tijd en handen te kort en willen, daar waar mogelijk, graag een handje geholpen worden. Om de wereld van inkoop en afdank samen te laten komen hebben wij een app ontwikkeld, die mensen op weg helpt. In de gratis SHOP&DROP-app kun je gemakkelijk zien waar jij in jouw buurt welk afval kwijt kunt, of waar je, tegen inlevering van jouw afdankertjes, met korting kunt shoppen. Zo wordt ook het afdanken van eerder aangekochte artikelen een bewuste keuze. Hierdoor kunnen we samen het rendement van afval scheiden verhogen.

Wil je zelf  de natuur een handje helpen en weten waar je bij jou in de buurt je spullen (gescheiden) kunt dumpen? Of welk goede doel – behalve de planeet en jouw opgeruimde huis – gesteund wordt doordat jij je afval scheidt? Neem eens een kijkje op onze website www.shopendrop.nl of download de gratis app in de appstore.

(Data afkomstig van Milieu Centraal, het Centraal Bureau voor Statistiek, Rijkswaterstaat, Rijksoverheid, FashionUnited)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *