The Footprint Challenge. Lees hier wat Laura Moningka inspireert om deze te organiseren!

Leuk! Een gastblog schrijven voor Zusténebol over wat duurzaam leven voor mij betekent en waarom ik voor duurzaamheid kies. Duurzaamheid zat er bij mij al vroeg in, ook al had dat toen nog niet het label duurzaam maar milieubewust. Als kind maande ik mijn ouders al om het licht niet onnodig te laten branden en nam ik de beslissing om vegetariër te worden. Waarom ik duurzaamheid belangrijk vind? Lastig onder woorden te brengen, want de interesse komt vooral vanuit passie en intrinsieke motivatie.

Wat mij zo aanspreekt aan duurzaamheid is het innovatieve en creatieve karakter en de inspirerende mensen die met duurzaamheid bezig zijn. Ik geloof in “kleine acties, groot verschil” en ik wil mensen laten zien dat duurzaamheid leuk en makkelijk is zonder belerend te zijn en met allerlei doemscenario’s te zwaaien. Iedereen weet deep down dat het zo niet verder kan, ook al stopt de meerderheid de kop in het zand. De uitdaging is om die pak en beet 80% die nog niet zo met duurzaamheid bezig is, mee te krijgen.

Met al die mooie inspirerende initiatieven in de twitterbomen van Zusténebol wordt duurzaamheid leuk  en aantrekkelijk gemaakt voor een groter publiek. Ik probeer mijn duurzame steentje bij te dragen met The Footprint Challenge. Dit project heb ik vorig jaar samen met een team vrijwilligers opgezet in het kader van het Traineeship Verbeter de Wereld (echt een aanrader!). Bij de eerste editie van The Footprint Challenge in januari 2013 zijn 900 mensen de uitdaging aangegaan om in 40 dagen hun ecologische voetafdruk te verkleinen.

Met The Footprint Challenge wil ik mensen laten zien wat de impact van hun levensstijl is op de aarde en bewustzijn creëren dat kleine aanpassingen in gedrag wel degelijk impact hebben. Met onze praktische, makkelijk in het dagelijkse leven toepasbare tips & tricks kan de voetafdruk in 40 dagen kleiner. Op 1 november 2013 start een speciale editie van The Footprint Challenge voor gemeente Utrecht, dus bij deze wil ik iedereen uitdagen om mee te doen. Geen band met Utrecht? Geen nood, doe gewoon mee. Hoe meer mensen hun voetafdruk verkleinen, hoe groter de impact!

Voor mij is het de tweede keer dat ik The Footprint Challenge organiseer en het wordt echt een uitdaging om mijn voetafdruk verder te verkleinen. Ik ben vegetariër, gebruik zo weinig energie dat de energiemaatschappij het niet de moeite waard vindt om maandelijks te innen, heb geen auto, recycle alles braaf wat binnen mijn gemeente mogelijk is, let op de herkomst van producten en probeer zoveel mogelijk biologisch te kopen. Mijn grootste zonde is vliegen. Aangezien ik een jaar niet gevlogen heb, is mijn voetafdruk flink geslonken naar 2,5 hectare. Waar ik nog winst kan behalen, is vaker veganistisch eten.

Een vraag die me bezig blijft houden, is hoe ik meer mensen kan inspireren die nog niet zo veel met duurzaamheid hebben. Ik ben benieuwd naar hoe jullie dat doen en heb daarom een uitdaging. Naast zelf mee te doen aan The Footprint Challenge, wil ik jullie uitnodigen om voor 1 november iemand die niet zo met duurzaamheid bezig is, uit te dagen om ook mee te doen (aanmelden via www.footprintchallenge.nl). Ik hoor graag hoe je die persoon gemotiveerd hebt!

Het is fijn om te zien dat er zoveel Groene Zorro’s zijn en dat we samen het verschil maken!

Laura Moningka

The Footprint Challenge

 

www.footprintchallenge.nl

www.facebook.com/footprintchallenge

www.twitter.com/teamfootprint

info@footprintchallenge.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *