Wat begon met flets foldertje, eindigde in WoesteLand en groene lifestyle

Door: Naomi NederlofSchermafbeelding 2015-03-02 om 10.55.52

Tien jaar geleden, ik was toen nog puber, kwam mijn vader met een foldertje. Ik moest op vakantie want mijn ouders wilden weg en of ik niet met deze vakanties mee wilde? Ik bekeek de titel ‘WoesteLand’ en bedacht dat het me niet uitmaakte. Ik was een meisje van 16 en mijn standaard antwoord was ‘boeiuh’. Dus ik knipte het strookje uit, vul mijn gegevens in en stuurde het op. Ja, zo ging dat nog, toentertijd.

Eenmaal aangekomen in Denekamp, een klein gehucht in de achterhoek, vond ik al snel het bordje met ‘WoesteLand’. Het was vrijdagavond en na een lange dag reizen gingen we soep met brood eten. Ik hielp met de tafel dekken en zag het biologische brood. Aii, dat is hetzelfde brood als mijn vader eet en waar ik zo’n afkeer van had. Het leek me heel vies, ugh, gatsie en goor. Helaas was het het enige brood dat er was en aangezien iedereen het at, at ik het ook maar. Al vond ik alles ‘boeiuh’, de mening van mijn leeftijdgenoten deed er wel toe. En als zij het aten… Het brood, en het andere biologische eten, bleek heel lekker te zijn, zeker na een lange dag buiten zijn. Thuis heb ik niet meer gezeurd over het brood van mijn vader en toen ik eenmaal op mezelf woonde heb ik het jarenlang gegeten.

Wat begon met een flets foldertje, en een afgeknipt strookje, eindigde in een jaren lange WoesteLand carrière. Daarmee kwam ook de aandacht voor duurzaamheid, milieu en natuur. Ik eet vegetarisch en biologisch, scheid netjes mijn afval, gebruik zo min mogelijk energie en kom zoveel mogelijk buiten.

Toch klinkt duurzaam leven simpeler dan het is. Want waar vroeger mijn zuinige huisgenoot de verwarming steeds op 16 graden zette (en ik soms naar beneden sloop om hem omhoog te doen) moet ik het nu zelf doen. En waar we in mijn woongroep vroeger een gezamenlijk groente pakket hadden woon ik nu samen met mijn vriend die een voorkeur heeft voor de bonus van de Albert Heijn. Waar ik vroeger liften een groot avontuur vond lonken nu de goedkope vliegtickets. En waar ik vroeger aan de rand van een slaperig provinciestadje woonde woon ik nu vlakbij het centrum van Utrecht. Natuur, milieu en duurzaamheid, het lijken begrippen die steeds lastiger in mijn leven passen.

Voor mensen zoals ik, die duurzamer willen leven dan ze nu doen, heeft WoesteLand de WoesteLand Academie opgericht. Met workshops zoals ‘Duurzaam doen’ (18 april, Arnhem) met tips voor eenvoudig duurzaam leven. En workshops zoals ‘Natuur in de stad’ (25 april, Amsterdam) over natuur op onverwachte plaatsen. Schermafbeelding 2015-03-02 om 11.00.10

In de Academie hebben we ook onze jarenlange kennis gebundeld over het geven van natuur en milieu educatie aan jongeren. We hebben daarbij aandacht voor jongeren tussen de 12-18 jaar, zodat ook zij biologisch eten kunnen waarderen. En voor jongeren tussen de 18-30 jaar, zodat ook de feestende student nadenkt over duurzaamheid. We hebben de workshops ‘werkvormen voor natuur & milieueducatie aan jongeren’ (11 april en 6 juni, Utrecht) waarbij we ingaan op allerlei manieren om jongeren te interesseren en boeien met natuur en milieu. Ook groepsgedrag en groepsvorming krijgen hierin aandacht. Wanneer mijn mede-WoesteLanders het biologisch eten niet lekker hadden gevonden was ik waarschijnlijk nooit aan het brood begonnen. En we bieden de workshop ‘duurzame pr’ (30 mei, Arnhem) aan. We gaan daarbij in op het maken van publiciteit voor natuur en duurzaamheidsactiviteiten voor jongeren. Zodat er wel jongeren aanwezig zijn op jouw evenement.

Voor meer informatie over de WoesteLand Academie en over WoesteLand kun je op onze website kijken: www.woestelandacademie.nl

1 Comment

  • brechtje schreef:

    Hoi,
    geweldig, leuk verhaal, lijkt wel wat op dat van mij, veel langer geleden toen het nog ivn- werkgroep voor kampbegeleiders, niet dat ik duurzaam ben gaan leven, maar ik zou het wel willen. Echter, nu ga je mij vast niet leuk vinden…. Denekamp ligt niet in de Achterhoek maar in Twente… en Denekamp is geen gehucht maar een dorp..
    Ik ben er in de buurt opgegroeid vandaar..

    groeten Brechtje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *